Znáte rakytník a víte odkud pochází?
Rakytník (lat. Hippophae rhamnoides) je olejnatá rostlina s oranžovými bobulemi, stříbřitě úzkými listy a dlouhými trny. Rakytník pochází z himálajské oblasti.
Předpokládá se, že tento keř je původně z Nepálu a na západ se rozšířil před několika tisíci lety několika cestami - dnes ho najdeme iv severní a západní Evropě (pobřežní oblasti) [1] [2].
Rakytník roste ve volné přírodě v mnoha oblastech, například na pobřeží Baltského a Severního moře. V některých evropských zemích (Německo, Polsko atd.) se však i pěstuje.
Kvůli velmi kyselé chuti bobulí se ovoce používá hlavně na výrobu džemu, olejů, likérů, džusů, nebo jako krémová přísada. Syrové se běžně nekonzumuje.
Bobule rakytníku jsou populární zejména pro vysoký obsah vitamínu C. Zdroje uvádějí obsah vitaminu C mezi 200 a 900 mg / 100 g [3] [4]. Pro srovnání průměrná hodnota citronů je 53 mg / 100 g [5].
Rakytník (lat. Hippophae rhamnoides) je olejnatá rostlina s oranžovými bobulemi, stříbřitě úzkými listy a dlouhými trny. Rakytník pochází z himálajské oblasti.
Předpokládá se, že tento keř je původně z Nepálu a na západ se rozšířil před několika tisíci lety několika cestami - dnes ho najdeme iv severní a západní Evropě (pobřežní oblasti) [1] [2].
Rakytník roste ve volné přírodě v mnoha oblastech, například na pobřeží Baltského a Severního moře. V některých evropských zemích (Německo, Polsko atd.) se však i pěstuje.
Kvůli velmi kyselé chuti bobulí se ovoce používá hlavně na výrobu džemu, olejů, likérů, džusů, nebo jako krémová přísada. Syrové se běžně nekonzumuje.
Bobule rakytníku jsou populární zejména pro vysoký obsah vitamínu C. Zdroje uvádějí obsah vitaminu C mezi 200 a 900 mg / 100 g [3] [4]. Pro srovnání průměrná hodnota citronů je 53 mg / 100 g [5].
Která část rostliny se využívá?
Zpracovává se dužina bobulí a další cenné využití má i olej ze semen.
Proč je rakytník takový zdravý?
Zpracovává se dužina bobulí a další cenné využití má i olej ze semen.
Proč je rakytník takový zdravý?
Kromě vysokého obsahu vitaminu C (50 g může teoreticky pokrýt vaši denní potřebu) bobule obsahují tokoferol (vitamín E) v rozmezí 100 a 130 mg na 100 g oleje [6].
Další složky rozpustné v tucích jsou [7]:
Kyselina palmitolejová, nejběžnější mastná kyselina (mononenasycená)
kyselina palmitová
kyselina olejová
kyselina linolová
Kyselina alfa-linolenová
Olej ze semen obsahuje 33-36% kyseliny linolové (omega-6) a 30-36% kyseliny alfa-linolenové (omega-3). Dužnina obsahuje 32 - 42% nenasycené kyseliny palmitolejovej (omega-7) [8]. Mnoho z těchto mastných kyselin souvisí s pozitivními účinky na zdraví. Kromě toho, barevná dužina obsahuje vysoký podíl pigmentu beta-karotenu [9] [10], který jako prekurzor vitaminu A má zdraví prospěšný účinek. Pro rakytník to však nestačí, protože obsahuje také hodně draslíku, sodíku, vápníku, hořčíku, železa a fosforu [11].
Další složky rozpustné v tucích jsou [7]:
Kyselina palmitolejová, nejběžnější mastná kyselina (mononenasycená)
kyselina palmitová
kyselina olejová
kyselina linolová
Kyselina alfa-linolenová
Olej ze semen obsahuje 33-36% kyseliny linolové (omega-6) a 30-36% kyseliny alfa-linolenové (omega-3). Dužnina obsahuje 32 - 42% nenasycené kyseliny palmitolejovej (omega-7) [8]. Mnoho z těchto mastných kyselin souvisí s pozitivními účinky na zdraví. Kromě toho, barevná dužina obsahuje vysoký podíl pigmentu beta-karotenu [9] [10], který jako prekurzor vitaminu A má zdraví prospěšný účinek. Pro rakytník to však nestačí, protože obsahuje také hodně draslíku, sodíku, vápníku, hořčíku, železa a fosforu [11].
Obsahuje rakytník vitamín B12?
Existuje obecné tvrzení, že rakytník je přírodním a rostlinným zdrojem vitaminu B12, podobně jako kyselé zelí, tempeh nebo mikrořasy. Skutečně prokázána forma kyanoobalamínu v rakytníku však podle Německého sdružení pro výživu [12] nemá žádný vitaminový účinek.
Obsah B12 v některých druzích rostlin, například v rakytníku, obvykle závisí na kvalitě půdy a typu hnojiva, dokonce i v ekologickém zemědělství tyto hodnoty podléhají silným výkyvům [13]. Proto ani každá rostlina z rakytníku neobsahuje tuto neaktivní formu vitamínu B12.
Obsah B12 v některých druzích rostlin, například v rakytníku, obvykle závisí na kvalitě půdy a typu hnojiva, dokonce i v ekologickém zemědělství tyto hodnoty podléhají silným výkyvům [13]. Proto ani každá rostlina z rakytníku neobsahuje tuto neaktivní formu vitamínu B12.
Extrakt z rakytníku (Hippophae rhamnoides) jako přírodní konzervant
Rakytník řešetlákový jako přírodní konzervant
Několik složek extraktu z bobulí umožňuje rakytníku absorbovat UV paprsky [14]. Zejména UV-B záření a proto se dá použít i jako rostlinný krém na opalování.
Díky vysoké koncentraci antioxidantů lze extrakt použít jako náhradu za askorbáty nebo benzoany - jako přírodní konzervační prostředek. Tokoferol (vitamin E) se také běžně používá jako konzervační látka, která se v rakytníku spolu s kyselinou sorbovou také nacházejí. Vitamín E obecně chrání mastné kyseliny před oxidací. Kyselina sorbová zabraňuje růstu mikrooganizmov.
Pro konzervaci lipozomálních produktů to znamená delší skladovatelnost, ale i větší stabilitu proti oxidačním vlivům. Lipozomy tak zůstávají funkční déle.
Atopická dermatitida a rakytník
Díky vysoké koncentraci antioxidantů lze extrakt použít jako náhradu za askorbáty nebo benzoany - jako přírodní konzervační prostředek. Tokoferol (vitamin E) se také běžně používá jako konzervační látka, která se v rakytníku spolu s kyselinou sorbovou také nacházejí. Vitamín E obecně chrání mastné kyseliny před oxidací. Kyselina sorbová zabraňuje růstu mikrooganizmov.
Pro konzervaci lipozomálních produktů to znamená delší skladovatelnost, ale i větší stabilitu proti oxidačním vlivům. Lipozomy tak zůstávají funkční déle.
Atopická dermatitida a rakytník
Placebem kontrolovaná dvojitě slepá studie z roku 1999, kterou poskytl EFSA, zkoumala vliv rakytníku na tento stav pokožky [15].
Oleje z dužniny nebo semen byly porovnány s placebem. Olej ze semen obsahoval hlavně kyselinu linolovou (34%), kyselinu alfa-linolenovou (25%) a kyselinu olejovou (19%), ovocný olej, hlavně kyselinu palmitovou (33%), kyselinu olejovou a kyselinu palmitolenovú.
Zjistilo se, že 5 g oleje z dužiny užívaných denně po dobu čtyř měsíců významně zlepšuje stav.
Jak si připravit rakytníkovou šťávu
Oleje z dužniny nebo semen byly porovnány s placebem. Olej ze semen obsahoval hlavně kyselinu linolovou (34%), kyselinu alfa-linolenovou (25%) a kyselinu olejovou (19%), ovocný olej, hlavně kyselinu palmitovou (33%), kyselinu olejovou a kyselinu palmitolenovú.
Zjistilo se, že 5 g oleje z dužiny užívaných denně po dobu čtyř měsíců významně zlepšuje stav.
Jak si připravit rakytníkovou šťávu
Bobule jsou obvykle zralé začátkem září. Nejlepším indikátorem je jejich jasně oranžová barva. Při sklizni je nejlepší mít u sebe rukavice - proti dlouhým trnem. Po umytí se mohou semena a dužina oddělit protlačením. Čistá šťáva se získává protlačením přes síto. Nejlepší je šťávu kombinovat s jinými, sladšími ovocnými šťávami (např. Jablky) nebo přidat med.
Zdroj:
[1] https://www.rufford.org/files/04.05.06%20Manual%20Guide_0.pdf
[2] https://www.spektrum.de/lexikon/biologie/sanddorn/58412
[3] https://www.aponet.de/wissen/gesunde-ernaehrung-und-sport/vitamine-mineralien-und-spurenel/vitamine-im-ueberblick/vitamin-c-bomben.html
[4] https://eatsmarter.de/ernaehrung/ernaehrungsmythen/sanddorn-vitamin-c-bombe
[5] https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/?query=ndbNumber:9150
[6] Zadernowski, R., Naczk, M. & Amarowicz, R. J Amer Oil Chem Soc (2003) 80: 55. https://doi.org/10.1007/s11746-003-0650-z
[7] Ranjith, A., Kumar, K.S., Venugopalan, V.V. et al. J Amer Oil Chem Soc (2006) 83: 359. https://doi.org/10.1007/s11746-006-1213-z
[8] Fatima T, Snyder CL, Schroeder WR, Cram D, Datla R, Wishart D, Weselake RJ, Krishna P. Fatty acid composition of developing sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) berry and the transcriptome of the mature seed. PLoS One.2012;7(4):e34099. doi: 10.1371/journal.pone.0034099. Epub 2012 Apr 27. PubMed PMID: 22558083
[9] Giuffrida D, Pintea A, Dugo P, Torre G, Pop RM, Mondello L. Determination of carotenoids and their esters in fruits of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) by HPLC-DAD-APCI-MS. Phytochem Anal. 2012 May-Jun;23(3):267-73. doi: 10.1002/pca.1353. Epub 2011 Aug 18. PubMed PMID: 22473853.
[10] https://www.spektrum.de/lexikon/biologie/sanddorn/58412
[11] Elemental and Nutritional Analysis of Sea Buckthorn (Hippophae rhamnoides ssp. turkestanica) Berries of Pakistani Origin, S.M. Sabir, H. Maqsood, Imran Hayat, M.Q. Khan, and A. Khaliq, Journal of Medicinal Food 2005 8:4, 518-522
[12] https://www.dge.de/fileadmin/public/doc/pm/2015/js2015/DGE-JS2015-Pressemappe.pdf
[13] https://link.springer.com/article/10.1007/BF00007957
[14] T. Beveridge, T.S.C. Li, B.O. Oomah, A. Smith, J. Agric Food Chem 47(9) (1999) 3480-3488 [21] J.
[15] Baoru Yang, Kirsti O Kalimo, Leena M Mattila, Sinikka E Kallio, Jouko K Katajisto, Olli J Peltola, Heikki P Kallio, Effects of dietary supplementation with sea buckthorn (Hippophaë rhamnoides) seed and pulp oils on atopic dermatitis, The Journal of Nutritional Biochemistry, Volume 10, Issue 11, 1999, Pages 622-630, ISSN 0955-2863, https://doi.org/10.1016/S0955-2863(99)00049-2.