Kolagen je bílkovina, která se především nachází v pokožce, ve vlasech, nehtech, kostech a vazech a zdrojem hydrolyzovaného kolagenu ve formě výživového doplňku jsou především hovězí dobytek a ryby.
Na základě výše uvedeného, určitě nemluvíme o kolagenu pro vegany.
Na základě výše uvedeného, určitě nemluvíme o kolagenu pro vegany.
Existuje kolagen pro vegany?
Ano, avšak spektrum aminokyselin není natolik široké, jako při živočišném kolagenu.
Tělo si kolagen vytváří samo (*). Kolagen se tvoří pomocí vitamínu C, aminokyselin, polysacharidů, oxidu křemičitého, zinku a mědi. Pokud tedy svému tělu poskytneme vhodné stavební prvky na výrobu kolagenu - dokážeme efektivně nabít přirozenou schopnost těla produkovat kolagen.
Vědci pracují i na dalších zdrojích kolagenu pro vegany.
Kolagen je možné vyrábět pomocí geneticky modifikovaných kvasinek a bakterií. Především bakterie P. pastoris jsou nejefektivnější a nejběžněji používané při produkci kolagenu způsobem genetického inženýrství. Do procesu vstupuje pepsin, trávicí enzym, který pomáhá při budování struktury stavebních bloků, které tvoří molekuly kolagenu s přesnou strukturou lidského kolagenu. Výsledkem tohoto procesu je veganský kolagen!
A jaké výhody veganský kolagen vyráběn pomocí geneticky modifikovaných kvasinek a bakterií přinese?
Nižší riziko alergií
Z humánního pohledu je zajisté největší výhodou to, že na produkci kolagenu není nutné využívat žádné zvířata. A právě proto kolagen vyprodukovaný v kontrolovaném prostředí, kde se dají odstranit běžné alergeny nebo jiné škodlivé látky přináší i nižší riziko alergií. Kolagen, jehož zdrojem jsou zvířata může zvýšit riziko přenosu chorob.
Nižší riziko alergií
Z humánního pohledu je zajisté největší výhodou to, že na produkci kolagenu není nutné využívat žádné zvířata. A právě proto kolagen vyprodukovaný v kontrolovaném prostředí, kde se dají odstranit běžné alergeny nebo jiné škodlivé látky přináší i nižší riziko alergií. Kolagen, jehož zdrojem jsou zvířata může zvýšit riziko přenosu chorob.
Vyšší bezpečnostní profil výrobků
Laboratorní nastavení umožňuje výrobcům vylepšit bezpečnostní profil. Pokud je zdroj snadno vysledovatelný, dělá to z něj bezpečnější produkt pro všechny spotřebitele.
Laboratorní nastavení umožňuje výrobcům vylepšit bezpečnostní profil. Pokud je zdroj snadno vysledovatelný, dělá to z něj bezpečnější produkt pro všechny spotřebitele.
Větší a levnější dostupnost pro lékařské postupy
Tato technologie má mnoho potenciálních lékařských výhod, protože kolagen má mnohem širší uplatnění, než jen výživové doplňky. Schopnost bezpečně a efektivně geneticky upravovat kolagen může být přínosem pro mnohé lékařské zákroky.
Tato technologie má mnoho potenciálních lékařských výhod, protože kolagen má mnohem širší uplatnění, než jen výživové doplňky. Schopnost bezpečně a efektivně geneticky upravovat kolagen může být přínosem pro mnohé lékařské zákroky.
Kolagen pro vegany
Díky kolagenu, který pochází z jiných zdrojů než ze zvířat, mohou i vegani využít výhody, které kolagen pro zdraví nabízí.
Jsem vegan. Jak podpořím produkci a množství kolagenu v těle?
Trh nabízí mnoho produktů, jejichž hlavním úkolem je podpořit produkci přirozeného kolagenu ("Collagen Boosters"). Tyto produkty obsahují různé vitamíny a minerály, například vitamín C a zinek, které tělo potřebuje na produkci kolagenu. Některé mohou obsahovat i rostlinné extrakty a byliny, které pomáhají stimulovat produkci kolagenu.
Nejreprezentativnějšími aminokyselinami v kolagenu jsou glycin, lysin a prolin. Potraviny na rostlinné bázi s vysokým obsahem všech tří aminokyselin jsou:
- sójové výrobky, např. tofu
- luštěniny, např. černá fazole
- semena: např. tykev, slunečnice, chia
- ořechy: např. pistácie, arašídy a kešu
- luštěniny, např. černá fazole
- semena: např. tykev, slunečnice, chia
- ořechy: např. pistácie, arašídy a kešu
Nejdůležitější je určitě dodat, že výživové doplňky nejsou náhradou pestré stravy. To znamená, že většina minerálů, vitaminů a dalších výživných látek, které jsou nezbytné pro podporu a tvorbu kolagenu v těle se dá a doporučuje přijmout z potravin.
Například takový vitamin C, který má klíčovou roli při správné produkci kolagenu. Doporučená denní dávka vitamínu C je kolem 100 mg. Téměř tolik vitamínu C získáte, když sníte plnou hrst jahod.
Samozřejmě v době nedostatku čerstvého ovoce a zeleniny, nebo v době oslabené imunity nám doplnění vitamínů ve formě výživových doplňků pravděpodobně padne vhod.